środa, 9 grudnia 2015

Risotto z zielonymi warzywami



Risotto to jedno z łatwiejszych i pysznych dań. Można je wykonać w wielu kombinacjach i zawsze bedzie smakowało! Moja dzisiejsza propozycja jest pełna warzyw i aromatycznych przypraw.
Mniam!

Składniki na 3 porcje:
100 g ryżu - brązowego lub do risotto (brązowy należy gotować przed szkleniem na patelni)
1/2 brokuła
1/2 cukinii
1,5 papryki zielonej ( ja dałam pół czerwonej)
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
Sól, ostra papryka, kurkuma, curry, spirulina (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Podsmażaj ryż w garnku na oleju, do momentu, kiedy stanie się szklisty. Zalej czterema szklankami wrzącej wody, przypraw. Brokuł porozdzielaj; cukinie i papryki pokrój w grubą kostkę. Dorzuć do ryżu, wlej jeszcze jedną szklankę wody i duś pod przykryciem do czasu aż ryż wsiąknie całą wodę.


Risotto pełne warzyw










Zimowy obiad wege Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesień pełna warzyw Zimowy Obiad

8 komentarzy:

  1. U mnie dzisiaj będzie podobny obiadek :) Uwielbiam takie dania - są zdrowe i proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz na zimowy obiad :)
    Dziękuję za udział w mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwykle najsmaczniejsze dania nie wyglądają hiperapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie! Dawno nie jadłam ryżu :)

    OdpowiedzUsuń