czwartek, 25 lutego 2016

Hreczanyki | Kuchnia Podkarpacia | zdrowy obiad


Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sama nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka - inaczej hreczka. 


Ja przygotowałam jeszcze zdrowszą wersję hreczanyków. Zamiast mięsa mielonego wieprzowego użyłam mięsa mielonego, ale z kurczaka. Można też użyć mięsa z indyka. Smak mocno podkręca spora ilość czosnku. Jedyny ich minus to to, że straaasznie szybko znikają.. 

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
250g  kaszy gryczanej (w wersji oryginalnej 1/2kg)
3 jajka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mięso z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (lub więcej, wedle uznania). Z masy formujemy kulki, które następnie spłaszczamy (najlepiej robić to dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie). Partiami smażymy z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).





6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają i ten dodatek kaszy bardzo przemawia do mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem z Podkarpacia i tanie danie bardzo mi się podoba. :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie przepadam za kaszą gryczaną, bo to na pewno zdrowsza wersja mielonego...

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym sprostować, że nie jest to danie kuchni "kresowej" a bojkowskiej. Bojkowie to grupa etniczna ukraińskich górali. Dawniej zamieszkiwali tereny Bieszczad po obu stronach dzisiejszej granicy. PO wojnie zostali wysiedleni z tamtych rejonów przez komunistyczną władzę. Określenie kuchnia "kresowa" sugeruje etnos polski a tak nie jest.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyzam ze wyglada to wszystko super! :) A tymczasem my zapraszamy do siebie do Piaseczna! ;D

    OdpowiedzUsuń