czwartek, 17 marca 2016

Ciasteczka orzechowo-czekoladowe z ciecierzycy. Wegańskie, bezglutenowe


Ciasteczka wymyślone na szybko, a smakują super. W połączeniu z mlekiem migdałowym lub kokosowym mają naprawdę niezłą moc (testowałam!) i właśnie w takiej postaci proponuję Wam je kosztować. Uważajcie żeby nie wlać za dużo olejku, gdyż ciasteczka będą miały wtedy dziwny posmak. Jeżeli natomiast go nie posiadacie - nic nie szkodzi. Dajcie więcej masła orzechowego. Mają malutko kalorii, sycą na długo i są przede wszystkim bardzo zdrowe.

Składniki na ok 10 ciasteczek:
7 łyżek ugotowanej i zblenderowanej ciecierzycy
2 spore łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia wegańskiego, bezglutenowego
1/3 szkl. wody
3 łyżki wegańskich draży czekoladowych/pokrojonej czekolady
Przygotowanie:
Wszystko oprócz draży zblenderować. Dorzucić czekoladowe kropelki i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać małe placuszki ręką. Piec ok. 30 min. (180 stopni) w zależności ile wody całość wchłonęła wody.







10 komentarzy:

  1. Twoje przepisy są nieziemskie :) Skąd Ty je bierzesz, co? Ileż można mieć pokładów kreatywności :)
    PB + czekolada.. Najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile to bedzie suchej ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że wygląda to niesamowicie pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. W ilu stopniach należy je piec?

    OdpowiedzUsuń
  5. W garnku właśnie bulgocze cieciorka... Wykorzystam ! :)

    OdpowiedzUsuń