sobota, 26 marca 2016

Najszybsza bezglutenowa babka pomarańczowa



Najszybsza, najprostsza i bez glutenu oraz laktozy.
Bo co najprostsze, to najlepsze.
Jeden kawałek ma ok. 66 kcal.
W tamtym roku robiłam bardzo podobną *link* ale waniliową i lekko lżejszą.
Ta jest zbita, więc jeden kawałek potrafi nas mocno nasycić! 

Składniki:
8 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
11 łyżek dowolnej mąki bezglutenowej (u mnie: mąka teff, ryżowa, gryczana, jaglana, kokosowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
5 łyżek stewii lub 1/2 szkl. ksylitolu
1 łyżka dowolnego oleju
6 łyżek soku z pomarańczy
Otarta skórka pomarańczy/limonki
Cukier waniliowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Dodajemy stopniowo słodzik oraz żółtka. 
Dolewamy olejek i olej. 
Wsypujemy cukier waniliowy lub skórki. 
Mieszamy delikatnie z mąkami. 
Przelewamy do sylikonowej formy lub metalowej obsypanej mąką.
Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach - do suchego patyczka.
Babka nie rośnie duża.
Możemy ją polać dodatkowo domowym lukrem, posypać cukrem pudrem lub oblać gorzką czekoladą połączoną z mlekiem i słodzikiem.








4 komentarze:

  1. Jak na 8 jajek to strasznie malutka Ci wyszła ta babka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wina piekarnika.. ale juz niedlugo :) szykują się zmiany w kuchni

      Usuń