wtorek, 15 marca 2016

Owsiane pancakes z bekonem i miodem




Przepis niby banalny, ale smak to petarda!! 
Boczek dzięki słodyczy miodu zmienia całkowicie smak. Jest słodki i chrupiący. 
Smak jak zza dalekiej wody, spróbujcie! Czasem nietypowe połączenia bywają naprawdę zachwycające!

Moja wersja tych placuszków jest dużo zdrowsza od oryginalnej gdzie występuje syrop klonowy, mąka pszenna i spoooora ilość masła. Więc cieszmy sie smakiem.. nawet na diecie bo całość ma ok. 350 zdrowych kcal :) 

Przepis na 8 placuszków:
3 łyżki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
3 łyżki dowolnych otrębów
1 jajko
1 łyżeczka miodu
2 cienkie plastry surowego boczku
Woda
Przygotowanie:
Mąkę i otrębywymieszać ze sobą. Dodać jajko i wodę tak aby masa była lejąca, ale nie za rzadka.
Rozgrzać patelnię. 
Nałożyć na patelnię łyżką masę. 
Placuszki smażyć ok. 1,5 z każdej strony na małym ogniu. 
Boczek porwać na pół i usmażyć na drugiej patelni. 
Placuszki ułożyć na talerzu, udekorować bekonem i polać miodem. 




10 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! Zjadłabym wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie muszę spróbować :) miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudnie i jest takie proste, zaskoczył mnie boczek. chociaż uwielbiam takie i takie rzeczy, to nawet bym nie pomyślała, by je połączyć. wypróbuję, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe zestawienie smaków. Boczek z miodem, nie pomyślała bym :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha :D ja spróbuje z miodem, a Tobie raz jeszcze polecam boczek z masłem orzechowym i bananem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie nie powinnam wchodzić tu o tak późnej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z bekonem nie jadłam ale może czas spróbować!

    OdpowiedzUsuń