piątek, 8 kwietnia 2016

Guacamole




Guacamole robiono już za czasów Azteków. Ma wiele odmian, wszystko zależy od tego co dodamy do głównego składnika: awokado. Można spożywać je rozgniecione lub nie. Spożywać je możemy z tortillą, chlebkami pita lub na kanapce. Meksykanie dodają je wręcz do wszystkiego: zup, dań głównych, przystawek.

Awokado MUSI być dojrzałe, ale nie przejrzałe.

Składniki:
1 pomidor sparzony bez skórki
1 cytryna
2 duże awokado
1/2 cebuli
Szczypta kuminu
Szczypta chilli
1/1 łyżeczki kolendry
Sól himalajska
Przygotowanie:
Pomidora i cebulę drobno kroimy. Wyciskamy sok z cytryny do miseczki. Awokado kroimy na pół przez całą jego długość, przekręcamy wokół pestki, rozdzielamy i wyjmujemy ją nożem. Obieramy awokado, kroimy w kostkę i wrzucamy do soku z cytryny żeby nie pociemniało i w niej rozgniatamy. Dodajemy przyprawy, cebulę i pomidora. Wszystko mieszakmy.
Podajemy z tortillą, dodajemy do zupy lub smarujemy nim kanapki. 





1 komentarz:

  1. Smacznie! :)

    Zapraszam na mojego bloga, na którym jest konkurs!

    OdpowiedzUsuń