piątek, 22 kwietnia 2016

Pancakes kasztanowe z chipsami kokosowymi



Pancakes są niesamowicie orzechowe. Spora ilość masła i zdecydowany posmak mąki kasztanowej jest na tyle intensywny i ciekawy, że chciałoby się jeść je non stop. Chipsy kokosowe nadają ciekawą konsystencję. Placuszki są bezglutenowe i bez laktozy. Alergenem są jedynie orzechy. Śmiało możemy je zabrać do szkoły, po kilku godzinach (nawet na zimno!) będą nadal świeże - nie wysychają tak jak większość. 

Mąkę kasztanową, chipsy kokosowe i masło orzechowe o znakomitym składzie posiadam z Frisco.pl.


Składniki:
1 jajko
20g chipsów kokosowych (możemy dodać wiórki kokosowe)
60g jogurtu bez laktozy
+ dodatkowo owoce i olej kokosowy do smażenia (masło ghee, olej rzepakowy)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (oprócz owoców). Możemy dolać odrobinę wody by masło się lepiej rozpuściło. Jogurt śmiało możemy zastąpić dowolnym mlekiem bez laktozy/wegańskim, ale powinniśmy uważać z jego ilością. Proporcje dobieramy do siebie indywidualnie. 
Patelnię mocno rozgrzewamy. Smarujemy odrobiną oleju lub smażymy placuszki na suchej patelni. 
Łatwo się je przewraca, jednak musimy uważać aby się nam nie spaliły.
Podajemy z ulubionymi owocami :)
Smacznego!






7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm aż mi ślinka pociekła, (masz naprawe talent do fotografowania jedzenia, twoje zdjęcia wyglądają pięknie!)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zakochałam się w kasztanowych naleśnikach, a placuszki jeszcze z dodatkiem masła orzechowego to musi być raj dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niesamowicie! :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie. :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń