poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Kurczak a'la pizza w boczku


Nie brzmi fit.. ale gwarantuje - w towarzystwie warzyw najecie się tym na naprawdę dobrą chwile.. co ja piszę? PYSZNĄ chwilę.

Kto nie lubi boczku, ciągnącego sera i salami? Nawet nie podnoście rąk, wstyd się przyznawać! :>
Takie pyszności na obiad mogę mieć codziennie. Przepis - bardzo podobny - znalazłam na internecie i zmieniłam pod moje preferencje smakowe. Zamiast salami możecie użyć zwykłej szynki, a zamiast boczku szynkę parmeńską. 
Kurczak jest bardzo soczysty, podczas pieczenia przechodzi wszystkimi zapachami, smakiem salami i przypraw z sosu. A ser? Ciągnie się jak na pizzy.. :)
Idealny pomysł na naprawdę smaczny obiad, białkowo-tłuszczowy.


Składniki:
2 małe piersi z kurczaka
5/6 plastrów boczku
1/2 kulki mozzarelli
6-8 plastrów salami
Ketchup
Bazylia
Oregano
Sól himalajska
Papryka słodka
Papryka ostra
Wykałaczki
Przygotowanie:
Kurczaka rozbijamy tłuczkiem. 
Na środku układamy mozzarellę i salami.
Ketchup mieszamy z przyprawami.
Nakładamy sos. 
Pod kurczakiem układamy boczek na krzyż. 
Całość zawijamy i łączymy przy pomocy wykałaczek.
Piersi układamy na naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach. 



1 komentarz: