czwartek, 18 sierpnia 2016

Zapiekana papryka z kaszą gryczaną i mięsem







Przerwa.. i po przerwie! :) Wróciłam z wieloma pomysłami. 4 miesiące bez wpisu.. ale potrzebowałam odpoczynku od WSZYSTKIEGO.


Będąc poza granicami naszego kraju przez 2 miesiące spróbowałam masę różnych potraw, chodząc po ogromnych marketach (targach) kupowałam różne przyprawy, próbowałam masy tzw. "street food". Przez obrzydliwą zupę rybną z cytryną, ravioli, okonomiyaki, przeróżne falafele po zwykłego "czikena" z budki za rogiem. Wróciłam ze świeżą głową, innym podejściem do życia. Jestem mniej nerwowa, pewniejsza siebie i bogatsza w różne doświadczenia i umiejętności (również kulinarne!)

Niżej wrzucam przepis na paprykę zapiekaną, którą bardzo często jadłam przez ostatnie miesiące.
Lekko odchudziłam przepis, bo moja ciocia dawała bardzo dużo oleju, a u mnie jest jedynie troszkę masła ghee :)

Składniki:
5 dużych papryk
350-500g mięsa mielonego
2 woreczki kaszy gryczanej (białej i prażonej)
1/2 cebuli
2 łyżeczka masła ghee
4 łyżki startego sera (u mnie cheedar i gouda, produkty seropodobne nie wchodzą w grę!)
Sól himalajska
Chilli
Papryka słodka
Curry
Oregano
Bazylia 

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na 1 łyżeczce masła ghee. Dodajemy mięso i doprawiamy w/w przyprawami według uznania i własnego smaku (ja sypnęłam bardzo dużo bazylii i oregano). 
Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i wyjąć pesteczki. 
Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonym mięsem. 
Nakładamy łyżką farsz i posypujemy całość startym serem. 
Papryki układamy na naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem ghee.
Wkładamy do piekarnika na 40 min (30 min termoobieg + 10min pieczenie górne).






Warzywa psiankowate 2016

6 komentarzy:

  1. Pychotka! Miło, że wróciłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smakowicie. Bardzo lubię gołąbki z kaszą gryczaną, do papryki nadziewanej jeszcze chyba nie dawałam. A co to za masło? I cieszę się, że wróciłaś. Tak jakoś cicho się zrobiło, a tu nagle powrót z bombą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham gołąbki z kaszą gryczaną!
      To masełko to po prostu klarowane :)

      Usuń
  3. Robię bardzo podobne :) są super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny farsz. Na pewno zasmakowałaby mi tak przyrządzona papryka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń