środa, 28 września 2016

Cukina nadziewana kurczakiem tikka masala i makaronem



Gdy znudzi Ci się kurczak i makaron w podstawowej postaci.. spróbuj tej wariacji.

Będąc na diecie niektórzy z nas tracą motywacje gdyż ile można jeść to samo?
No właśnie, odżywianie nie może być nudne! Powinno być urozmaicone i smaczne.
Jedzenie jest ważną częścią naszego życia. Dostarczamy naszemu organizmowi energii oraz niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania tj. witaminy, sole mineralne, białka, tłuszcze czy węglowodany. Chcemy jeść smacznie, ale również napędzać nasze ciało i umysł. Należy to robić smacznie, zdrowo.. ale bez przesady. Jedna czekoladka nas nie zabije.. wręcz poprawi nam humor i zwiększy poziom magnezu. 

Przepis na cukinię nadziewaną wpadł mi w ręce już dawno. Pod koniec sierpnia przygotowałam Paprykę nadziewaną kaszą gryczaną i mięsem więc przyszła pora na cukinię. 
Z kaszą.. akurat nie miałam ochoty. Więc padło na makaron. Oczywiście pełnoziarnisty, a nawet z dodatkiem orkiszu. Fajny, prawda? No. Więc raz dwa.. i obiad gotowy. Najadłam się po uszy, dostarczając każdego z makroskładników (w postaci tej "dobrej") bez zbędnych kalorii. 




Składniki:
1 średnia cukinia
1 pierś z kurczaka
5 pieczarek
3 garście makaronu świderki Pełne ziarno z orkiszem Lubelli
4 łyżki ketchupu (bez cukru, soli, konserwantów)
1 łyżeczka przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki czosnku granulowannego
Kilka kropel sosu piri piri lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki startego sera cheddar
Sól himalajska

Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środek (ja robiłam to przy pomocy łyżeczki). 
Pierś z kurczaka, pieczarki i środek cukini kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. 
Solimy całość aby pieczarki puściły wodę (dzięki temu nie musimy używać dodatkowego tłuszczu).
Dodajemy ketchup, paprykę słodką, sos piri piri lub paprykę ostrą, czosnek granulowany i przyprawę garam masala. Makaron gotujemy w niesolonej wodzie al dente. Ugotowany mieszamy z kurczakiem i warzywami na patelni. Przy pomocy łyżki nakładamy farsz do cukini. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25-30 min aż do mocnego zarumienienia góry.


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!





2 komentarze: