poniedziałek, 5 września 2016

Fajita chicken quesadilla


Przepis na quesadillę był już na moim blogu, ale w czerwonym wydaniu.
Dziś.. fajita chicken. Podpatrzony na wakacjach, często przewijający się na różnych stronach. Wyrazisty kurczak, ciągnąca się mozzarella, chrupiące warzywa w tortilli z dodatkiem guacamole. Komu, komu?

Składniki:
1 duża pierś kurczaka
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki pomarańczowej
1/2 papryki czerwonej
4 kopiaste łyżki startej mozzarelli
1/2 cebuli
Kumin
Papryka słodka
Papryka ostra
Sól himalajska
Pieprz
Czosnek granulowany
2 płaty tortilli (np. z przepisu na tą quesadillę
Guacamole:
1 mocno dojrzałe awokado
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Sól himalajska
Pieprz

Awokado rozcinamy w połowie, wyciągamy pestkę, wydrążamy środek. 
Rozgniatamy przy pomocy widelca, doprawiamy według własnego smaku.

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wysmarowaną odrobiną oleju (np. kokosowego). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kuminem i czosnkiem granulowanym. Gdy kurczak się usmaży wrzucamy paprykę i cebulą pokrojone w paseczki (piórka).

Na drugiej suchej patelni układamy tortillę i na połowie rozkładamy łyżkę startej mozzarelli. Nakładamy połowę farszu i ponownie nakładamy ser. Przekładamy drugą stroną i przewracamy. 
Podajemy ze świeżym guacamole. 








Warzywa psiankowate 2016

3 komentarze:

  1. Mi! Bo wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale bym teraz zjadła coś takiego :) Prezentują się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń