niedziela, 25 września 2016

Makaron z miodowym kurczakiem i oscypkiem




Oscypek tradycyjnie kojarzy się nam z krupówkami i żurawiną.
Nie używamy go na codzień i popełniamy przez to ogromny błąd.
Ten twardy, wędzony ser potrafi diametralnie odmienić zwykłe danie w coś niezwykłego.
Podsmażony, z odrobiną miodu nabiera ciekawego smaku.
Odrobina rozmarynu, czosnku i mamy niekonwencjonalny i szybki pomysł na obiad.
Uwielbiam kulinarne nowości i połączenia, które dodatkowo są zdrowe i pyszne.


Składniki:
100g makaronu spaghetti Lubella
1 oscypek
1 pierś kurczaka
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka miodu (u mnie lawendowy)
Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie: 
Makaron gotujemy al dente. 
Kurczaka kroimy w grubą kostkę, a oscypek w malutką. 
Smażymy na patelni, na odrobinie oleju kokosowego. Doprawiamy sosem sojowym, rozmarynem i czosnkiem granulowanym. Smażymy do zarumienienia. Dodajemy miód. 
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na talerz. Przekładamy zawartość patelni i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.


1000 pomysłów, jedna Lubella :)





3 komentarze:

  1. Bardzo pomysłowy przepis, muszę wypróbować! :))
    Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie:
    onlymomcanjudge.blogspot.com
    ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Również uwielbiam kulinarne nowości a ten przepis na pewno taki jest a na dodatek wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń