czwartek, 8 września 2016

Makaronowa zapiekanka meksykańska z kurczakiem


Lubisz makaron, ale znudziło Ci się spaghetti bolognese lub carbonara? Nie masz pomysłu co zrobić z rurkami z ostatniego obiad? Ugotowałaś za dużo penne? Mam dla Ciebie inny pomysł na jego wykorzystanie.
Zapiekanka..to świetny pomysł na codzienny obiad. Jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna. Skusisz się? Będzie niezły meksyk.


Składniki:
150g makaronu penne pełnoziarnistego (lub rurek, świderków, nawet do spaghetti się nada)
1 duży filet z piersi kurczaka
4 łyżki fasoli
1/2 kulki mozzarelli
1/2 papryki 
Papryka słodka
Sól himalajska
Papryka ostra
2 ząbki czosnku
Olej kokosowy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. 
Kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy razem z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem.
Paprykę kroimy w paseczki, mieszamy z fasolą i usmażonym kurczakiem.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Układamy makaron. Następnie wykładamy warzywa z kurczakiem. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach. 




Warzywa psiankowate 2016

6 komentarzy:

  1. oj, jak bym zjadła taki makaron!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda i jest prosty w wykonaniu. Czy w swoje kuchni filtrujesz wodę używaną do gotowania?
    Dla lepszego smaku warto czasem użyć filtr molekularny z mineralizacją zwłaszcza jeśli ktoś nie jest zadowolony z jakości swojej wody kranowej...

    OdpowiedzUsuń
  3. O pyszka! Z pewnością wypróbuję ten przepis, bo uwielbiam wszystko co jest z makaronem! Zapraszam do mnie - jutro rano przepis na wytrawnego omleta! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O pyszka! Z pewnością wypróbuję ten przepis, bo uwielbiam wszystko co jest z makaronem! Zapraszam do mnie - jutro rano przepis na wytrawnego omleta! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń