piątek, 30 września 2016

Najprostsze podstawowe naleśniki pełnoziarniste




Przepis na podstawowe, pełnoziarniste naleśniki przyda się każdemu z nas. 
Jest to baza, przepis od podstaw. Zamiast zwykłych pszennych naleśników z serem i dżemem, możemy zjeść dużo zdrowsze i o niebo lepsze pełnoziarniste z tym samym nadzieniem, ale z większymi wartościami odżywczymi. 


Składniki:
3 szklanki mąki razowej 2 jajka Pół szklanki kefiru Pół szklanki mleka Woda

Przygotowanie:
Do mąki dodać jajka, kefir, mleko oraz tyle wody aby ciasto było gładkie i odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. Z mąki pszennej nie ma tych otrębów, jest oczyszczona i ciasto jest takie inne, a tu musi być rzadszej konsystencji. Przelewamy ciasto chochelką na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu z jednej i z drugiej strony.








2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki, kombinacje z mąką razową są bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń