sobota, 17 września 2016

Pizza z salami na spodzie z pełnoziarnistej tortilli



Ta pizza smakuje tak jak ta prawdziwa, włoska, tradycyjna!
Nie oszukuje.

Nie miałam pomysłu na obiad. Miałam tortillę. Salami też.
Raz dwa zamieszałam sos, rozgrzałam piekarnik, poukładałam wszystko, upiekłam.. i po 10 minutach byłam w szoku. Smak jak tradycyjnej pizzy! Wiadome.. nie jest identyczna, ale tak podobna i mająca jedynie 400 kcal (cała!) zamiast 2000-3000... to zdecydowanie różnica.
Ja zjadłam moją 4h temu i nadal jestem pełna.. czego chcieć więcej? <3
Od kilku dni króluje u mnie właśnie ta z salami, ale na dniach będe wymyślała kolejne warianty.. mniami :)

Składniki:
1 placek pełnoziarnistej tortilli
7 plastrów salami
1/4 papryki
1/2 kulki mozzarelli 
3 łyżki ketchupu (bez cukru i soli)
Bazylia
Oregano
Czosnek granulowany
Papryka słodka
Papryka ostra
Świeża bazylia i oliwa z oliwek do podania

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 
Ketchup mieszamy z bazylią, oregano, czosnkiem granulowanym i papryką słodką oraz ostrą. Dodajemy ok. 1-2 łyżki wody do uzyskania konsystencji sosu. Smarujemy placek tortilli. Układamy salami. Paprykę kroimy w paseczki i układamy na salami. Całość posypujemy startą mozzarellą i bazylią. Pieczemy ok. 10-12 min. Podajemy ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek.


I Z BAZYLIĄ :)





3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, o plackach tortilli jako spodach do pizzy jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń