czwartek, 20 października 2016

Babeczki dyniowe dwu-kolorowe z kremem dyniowym




Większość osób ma problem z ciągłym głodem słodyczowym.
Często mają problem z łączeniem diety z ochotą na "coś słodkiego". Dlatego wychodzę temu na przeciw!
Sezon dyniowy w pełni, a słodkości w okresie jesiennym odgrywają ważną rolę.
Czekolada, dynia, babeczki... w lekkiej wersji.. chyba brzmi zachęcająco? :)

Składniki na 12 babeczek:
10 łyżek mąki razowej
2 łyżki cukru waniliowego
10 łyżek puree z dyni
1 średnie jajko
Drugi kolor:
2 łyżki kakao naturalnego
1 łyżka cukru waniliowego
Krem:
3 łyżki puree z dyni
3 łyżki serka ricotta
2 łyżki syropu dyniowego lub syropu klonowego/miodu/syropu z agawy

Przygotowanie:
Składniki na babeczki łączymy ze sobą. Przekładamy do foremek (połowę masy!). Resztę, która została łączymy z kakao i cukrem. Ponownie przekładamy masę na górę jasnej. Pieczemy babeczki ok. 25 min. w 180 stopniach. 

Składniki na krem łączymy ze sobą. Dekorujemy babeczki.
Możemy odkroić czekoladową część babeczek i użyć jako dodatkowej dekoracji. 
Wszystko wedle upodobań. U mnie zagościł jeszcze lekki syrop dyniowy.


#Ambition







3 komentarze:

  1. Pysznie i zdrowo - tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Mam puree z dyni,wiec chetnie skorzystam z przepisu. Swietny pomysl na krem :-).

    OdpowiedzUsuń