wtorek, 11 października 2016

Batoniki dyniowe bez pieczenia




Kiedy najdzie Cię ochota na "coś słodkiego", ale jednak nie jesteś przekonana/ny do słodyczy ze sklepowych półek.. jest jedno rozwiązanie. Maszerujemy do kuchni i mieszamy składniki na batoniki w wersji zdrowej i całkowicie jesiennej. 
Masz całą dynię i nie wiesz co z niej zrobić? Ten przepis jest dla Ciebie! A jak jej nie masz.. to leć do sklepu lub warzywniaka, sezona na dynie w pełni! Nie marnujmy go :)

Batoniki są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie wymagają pieczenia :)
A jeżeli zostało Wam jeszcze troszkę dyni.. polecam Wam zrobić z niej na śniadanie placki dyniowe lub upiec ciasto idealne do kawy.

Składniki:
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. płatków gryczanych
200g puree dyniowego
3 łyżki rodzynek lub żurawiny
4 łyżki pestek dyni
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru, oleju palmowego)
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Miód rozpuszczamy w rondelku razem z masłem orzechowym. 
Doprawiamy cynamonem i łączymy z puree.
Suche składniki mieszamy w misce ze sobą. 
Wlewamy naszą słodką masę do miski i mieszamy tak, aby wszystko było oblepione.
Masę przekładamy do sylikonowej formy lub innej wyłożonej papierem do pieczenia.
Wsadzamy na ok. 30-60 min do zamrażalnika. 
Zastygniętą masę kroimy. 
Całosc możemy dodatkowo polać roztopioną czekoladą lub syropem dyniowym.




2 komentarze:

  1. Batoniki super apetycznie sie prezentuja. Skladniki bardzo w moim guscie kulinarnym. No i z dynia.....

    OdpowiedzUsuń