czwartek, 6 października 2016

Gofry pełnoziarniste




Od dawna poszukiwałam przepisu na dobre, zdrowe, pełnoziarniste gofry. 
Z większosci wychodziła ciapka, nadawały się do kosza. 
Próbowałam wiele razy, zmieniałam proporcje, składniki.. zmieniłam nawet gofrownicę.. i się udało!
Nareszcie, po dobrym.. roku. 
Wcześniej wychodziły dobre, ale to nie było to czego oczekiwałam.
Teraz smak, konsystencja i właściwości są dla mnie znakomite. 

Składniki na 8 gofrów:
1 i 1/2 szkl. mąki razowej
1/2 szkl. mąki owsianej lub mąki razowej
1/2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki masła klarowanego 
2 płaskie łyżeczki sody
2 szkl. mleka (krowie/bez laktozy/roślinne)
1/2 łyżeczki soli
2 jajka

Przygotowanie:
Sypkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dolewamy mleko i wbijamy dwa jajka.
Masło roztapiamy, wlewamy do reszty. Całość miksujemy. Konsystencja powinna być gęstsza jak na naleśniki. Nagrzewamy gofrownicę, pryskamy/smarujemy odrobiną oleju kokosowego lub masłem. 
Przelewamy masę i pieczemy ok. 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.










2 komentarze: