poniedziałek, 10 października 2016

Lekki syrop dyniowy




Idealny do wypieków, deserów i kawy. 
Znakomicie zastąpi cukier, doda jesiennego smaku i poprawi humor.. bo jest niesamowicie słodki! :)
Zmniejszyłam ilość cukru do granic możliwości, dlatego ma dużo mniej kalorii niż te gotowe ze sklepu.. i jest bez konserwantów :) 

Wszystko dla lepszego humoru :)

Składniki:
1/2 szklanki puree dyniowego
1/2 szkl. wody
1 łyżeczka cynamonu w proszku 
 2 łyżki olejku waniliowego naturalnego
Szczypta gałki muszkatołowej w proszku 
Szczypta kardamonu w proszku
Szczypta imbiru w proszku 
4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego (do słodzonego nie dodajemy już nic więcej)
4 łyżki ksylitolu/2 łyżki stewii w proszku/4 łyżki miodu
+ Mały słoiczek

Przygotowanie:
W rondelku gotujemy wodę z cynamonem, olejkiem waniliowym, gałką muszkatołową, kardamonem i imbirem przez 5 min. ciągle mieszając. Odkładamy na bok do wystygnięcia. Następnie przepuszczamy całość przez sitko do drugiego rondelka, tak aby przyprawy zostały na nim i pozostała praktycznie sama "zabarwiona woda". Do rondelka dodajemy mleko skondensowane oraz słodzidło. Natępnie dorzucamy puree z dyni i mieszamy, do momentu aż woda odparuje i całość będzie miała "syropową" konsystencję. Ponownie syrop przepuszczamy przez sitko, tym razem już do słoiczka. Trzymamy w lodówce.







6 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie. Może spróbuję zrobić taki syrop do ciasta marchewkowego. W sam raz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie spotkałam się z takim przepisem, chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow. Nie wiedziałam ze coś takiego istnieje ;)
    -------------------------------------------------
    https://100club.pl/artykuly/Frittata-z-kurkami,4218.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysl na dynie ;)

    OdpowiedzUsuń