sobota, 8 października 2016

Placki dyniowe z nutą waniliową (wegańskie)




Zaczęła się jesień czyli mój ulubiony okres blogerski.
Zimne wieczory, w łóżku, z zieloną zimową herbatą najbardziej mnie inspirują.
W głowie rodzi się masa pomysłów na ciasta, obiady, konfitury..
Dodaję wtedy najwięcej przepisów na bloga i jestem niezwykle spokojna.
Mimo brzydkiej pogody odnajduję masę motywacji i inspiracji.
Dlatego dorwałam piękną, dużą.. dynię!

Zrobiłam z niej puree (obrałam, upiekłam, zblenderowałam) i schowałam do pojemniczka by wykorzystać w kilku nowych daniach, które na dniach dodam na bloga :)

Z części puree zrobiłam pyszne placuszki, które są bardzo delikatne i puszyste.
Lekka nuta vanilli świetnie dopełna smak całości.
Same jak i w towarzystwie dżemu lub miodu gwarantuję podbiją Wasze kubki smakowe!

Składniki na 10 plackòw:
200g puree z dyni
2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy, trzcinowy)
1 szkl. mąki owsianej
1 łyżeczka olejku waniliowego (najlepiej naturalnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Odrobina oleju kokosowego do smażenia
Opcjonalnie: dżemu żurawinowego/porzeczkowego, miód lub syrop z agawy

Przygotowanie:
Mąkę owsianą przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Łączymy z puree z dyni, cukrem waniliowym i olejkiem.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego.
Nakładamy łyżką masę i smażymy na złocisty kolor z każdej strony.
Podajemy z dżemem i miodem.







3 komentarze:

  1. Zmotywowałaś mnie do zakupu dyni :D
    placki wyglądają świetnie i na pewno wkrótce przygotuję podobne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jestem uzależniona od dyni. Chętnie zrobię z niej placki :)

    OdpowiedzUsuń