sobota, 1 października 2016

Sałatka z serem pleśniowym i sosem orzechowym



Sos orzechowy może śmiesznie brzmi ze słowem "sałatka" ale za to smakuje świetnie.
Ser pleśniowy idealnie do niego pasuje. Całość jest słono-słodka, perfekcyjnie współgrająca ze sobą. 
Skusi się ktoś?

Składniki:
Cykoria
Rukola
Endywia
lub inny mix sałat
1/2 awokado
1/2 kostki sera pleśniowego
Świeżo zmielony pieprz
Sos:
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub startego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1-2 łyżki wody

Przygotowanie:
Awokado kroimy wzdłóż środka, przekręcamy i wyciągamy pestkę wbijając nóż i wyciągając przy pomocy siły. Kroimy awokado i ser pleśniowy w kosteczkę. Wrzucamy do miski i łączymy z cykorią, rukolą i endywią (możemy użyć innego mixu sałat). Masło orzechowe podgrzewamy, łączmy z sosem sojowym, olejem, imbirem i wodą do uzyskania lejącej konsystencji. Polewamy sałatkę. Całość możemy doprawić świeżon zmielonym pieprzem. 




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie składników, jestem ciekawa jak razem będzie komponować ser pleśniowy z sosem orzechowym. :)Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń