środa, 30 listopada 2016

Ciasteczka ciecierzycowo-amarantusowe w czekoladzie




Zdrowych ciasteczek nie robiłam już wieki. Wczorajszy dzień był dniem, który to zmienił. 
Zabrałam się do roboty i poczyniłam ciasteczka z mąki z ciecierzycy i z amarantusa, które możecie kupić na stronie www.galeriaherbat.pl. Ciasteczka są chrupiące i niezwykle zdrowe. Przestrzegam - na jednym "do kawy" się nie skończy :) 


Składniki na 6 ciastek:
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki masła orzechowego

Polewa czekoladowa:
4 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka stewii w proszku
1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy miód i masło orzechowe. Olej kokosowy roztapiamy i dolewamy do miski. Ciasto ugniatamy w dłoniach (może się lekko rozsypywać). W rękach formujemy kulki i rozpłaszczamy. Na blaszce układamy papier do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.

W małym rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i stewią.
Smarujemy nasze, wcześniej upieczone ciasteczka. 




5 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia! wyglądają genialnie

    OdpowiedzUsuń
  2. I ta polewa na ciasteczkach!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przesmacznie! Aż lecę zrobić sobie śniadanie, bo zgłodniałam :D
    Z pewnością wykorzystam przepis :D
    W wolnej chwili zapraszam do mnie na bloga liczę, że zostawisz po sobie jakiś ślad i weźmiesz udział w adwentowym wyzwaniu :* http://vickyemikor.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta polewa wygląda tak pysznie, że nic tylko zlizać! Zapisuję przepis, pycha!

    OdpowiedzUsuń