wtorek, 22 listopada 2016

Orkiszowa pizza z krewetkami po tajsku w mleczku kokosowym




Kto nie lubi pizzy... niech się nawet nie przyznaje! 
Ja sama gdybym mogła jadłabym ją na śniadanie, obiad i kolację.. i wcale by mi się nie znudziła.
Jednak nie mogę tego zrobić bo byłabym jeszcze większą świnką..
Można kombinować ze smakami, rodzajem mąk i grubością ciasta oraz kształtem. 
Powiem nieskromnie... ta pizza była pyszna! 
Orkiszowa, z pysznymi krewetkami duszonymi na mleczku kokosowym z czosnkiem i liśćmi limonki. Do tej kompozycji świetnie wpasował się szpinak razem z mozzarellą. Chyba nikogo nie muszę bardziej namawiać.. :)

Składniki na 1 pizzę:
Ciasto:
250g mąki orkiszowej do wypieku chleba + do podsypywania
1/2 opakowania (ok. 4g) drożdży instant
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
150ml letniej wody + woda do zagniatania 

Dodatki:
1 mała puszka mleczka kokosowego
2 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki liści limonki
10-15 krewetek 
10 bryłek mrożonego szpinaku
1 kulka mozzarelli
3 łyżki passaty pomidorowej
Sól himalajska 
Pieprz czarny
Czosnek granulowany
Papryka słodka
Bazylia

Przygotowanie:
Zaczyn: drożdże łączymy z oliwą, cukrem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 min. 

Mąkę mieszamy z 1 łyżeczką soli himalajskiej. Wlewamy stopniowo nasz zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy ok. 10 min (gdy ciasto klei się do rąk - dodajemy więcej mąki; gdy ciasto jest za mało zwarte - dodajemy wodę). Formujemy kulkę, ponownie wsadzamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h. 

W międzyczasie odrywamy ogonki krewetkom. Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, odrobinę soli himalajskiej, pieprzu i liście limonki. Dusimy krewetki zdejmujemy z gazu gdy zostanie minimalna ilość mleczka kokosowego. Ściągamy krewetki i na tej samej patelni rozmrażamy szpinak. W miseczce łączymy składniki na sos czyli: passatę, paprykę słodką, bazylię, czosnek granulowany, pieprz czarny i odrobinę soli himalajskiej. Mozzarellę ścieramy na tarce, na grubych (dużych?) oczkach.

Po upływie czasu ponownie wyrabiamy chwilkę ciasto. Blachę smarujemy lekko oliwą. Ciasto wałkujemy lub rozciągamy w dłoniach. Przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nakładamy sos, szpinak, krewetki i posypujemy całość obficie mozzarellą. Pieczemy ok. 10-12 min. 






Kuchnia tajska 2016

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kusząca alternatywa :) ostatnio właśnie mam smaka na krewetki!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada obłędnie

    OdpowiedzUsuń