wtorek, 15 listopada 2016

Tajski rosół z łososiem




Co prawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w Londynie i poszukując nowości kulinarnych. Nie wiem czy były wykonane tradycyjne, ale tak czy tak skradły kawałek mojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego sama postanowiłam zagłębić się w receptury i stworzyć coś tajskiego, po swojemu. Tak też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii...

Składniki na 4 porcje:
1l bulionu
150g łososia 
100g makaronu chińskiego Mie/Chow Mein
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu chilli (może być 1/2 łyżeczki sproszkowanego)
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Garść posiekanego szczypiorku
Garść sezamu

Przygotowanie:
Bulion gotujemy z 2 łyżkami sosu sojowego. Łososia (obranego ze skóry i ości, pokrojonego w kostkę) marynujemy 10-15 min w reszcie sosu sojowego, oleju sezamowym, sosie chilli oraz uimbirze. Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Do bulionu wrzucamy łososia i gotujemy ok. 3-5 min. Podajemy z makaronem, szczypiorkiem i sezamem. 




#AMBITION



Kuchnia tajska 2016 Ambition z dbałością

6 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo smacznie ;) w sam raz na jesienną pogodę

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wygląda jak w restauracji. Pyszności.
    www.100club.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, takie słowa to miód na moje serce :)

      Usuń
  3. Również nie byłam nigdy w Tajlandii, ale tamtejsze potrawy uwielbiam :) Doskonała zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchnia azjatycka nie jest w moim guście, ale to wygląda tak apetycznie, że się skuszę i przygotuję sobie. :)

    OdpowiedzUsuń