środa, 2 listopada 2016

Tradycyjna Shakshuka




Szakszuka to potrawa, która jest niezwykle popularna w Turcji oraz Izraelu. 
Banalnie prosta - niezwykle smaczna. Tradycyjna wersja, czyli ta, którą podaje niżej składa się jedynie z cebuli, jajek, pomidorów, papryki i przypraw. Najlepiej smakuje prosto z patelni w towarzystwie świeżej bazylii i chrupiącej bagietki lub chleba. Prostota wygrywa? Myślę, że tak :)

Składniki:
2 jajka
1/2 pomidorów z puszki
1/4 papryki
1/4 cebuli
1 czosnek
1 łyżeczka oleju kokosowego
Papryka ostra
Papryka słodka
Bazylia
Sól
Pieprz
Świeża bazylia
Oraz Kumin (jak zostałam niżej upomniana :> )

Przygotowanie:
Do rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy ok. 3-4 min. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę i doprawiamy całość. Dusimy ok. 3 minuty. Wbijamy 2 jajka i smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. 





6 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na śniadanie!:)
    Zapraszam na zupę dyniową curry! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/02/zupa-curry-z-krewetkami-i-dynia/

    OdpowiedzUsuń
  3. Slodka i ostra papryka, kumin i mielone ziarna kolendry pasuja o wiele bardziej niz bazylia jezeli chcesz byc wierna tradycyjnemu przepisowi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O słodkiej zapomniałam napisać w przepisie, mimo, że ją dodawałam więc dziękuję - poprawię ;) natomiast kumin owszem, ale kolendra zmielona już nie wydaje mi się, że jest taka tradycyjna - można jednak dekorować świeżą zamiast bazylii bo tak też robią ;)

      Usuń
  4. kuminu brak :) też często robimy :0 Pozdraowienia, lubie do Ciebie zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń