piątek, 11 listopada 2016

Zapiekany pęczak z mięsem mielonym




Pomysł na mega zdrowy i pyszny obiad. Może nie typowo piątkowy, ale zdecydowanie idealny na każdy inny dzień tygodnia. Mocne przyprawy, wspaniały aromat i wyrazisty smak to epitety jakimi mogę określić te danie.

Składniki na 2 porcje:
100g kaszy pęczak
250g mięsa mielonego
10 pieczarek
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki
1,5 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki czosnku w proszku
Sól himalajska
Olej kokosowy lub rzepakowy

Przygotowanie:
Kasze gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu lub po prostu do momentu aż zmięknie. 
Mięso podsmażamy na odrobinie oleju z pokrojonymi w kosteczkę pieczarkami i wszystkimi przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oleju, kaszę odcedzamy i przekładamy do naczynia. Nakładamy mięso z pieczarkami i wszystko posypujemy cheddarem i parmezanem. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. 



2 komentarze: