piątek, 23 grudnia 2016

Klasyczny piernik w zdrowej wersji





Jednogłośnie cała rodzina zdecydowała, że w tym roku zamiast piernika babci będzie ten.
Sorry babciu, ale sama to przyznałaś :(
Słodki, smakuje jak klasyczny i pokuszę się o stwierdzenie, że jest nawet lepszy! Bez mąki pszennej i cukru za to z pysznym miodem, stewią, mąką owsianą i kokosową; przekładany domowymi powidłami i polany gorzką czekoladą. Stworzony przy akompaniamencie piosenek świątecznych w wykonaniu uroczego Michaela Buble.

Składniki:
150g mąki owsianej
50g mąki kokosowej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
3 jajka
2 łyżki stewii w proszku
200ml mleka 
2 łyżki kakao
60g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
+Domowe powidła śliwkowe 

Polewa: 10 kostek czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Masło, kakao, miód, stewię i przyprawę do piernika rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i ochładzamy. Dodajemy mleko i jajka. Energicznie mieszamy. Do miski wrzucamy sodę, proszek do pieczenia i mąki. Przelewamy zawartość rondelka do miski i mieszamy do połączenia składników. 
Przekładamy masę do silikonowej formy lub metalowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Po wystygnięciu ciasta, wyciągamy je z formy, kroimy na pół i nakładamy powidła śliwkowe i ponownie składamy w całość. W rondelku podgrzewamy czekoladę, mleko i masło. Polewamy piernik i cieszymy się jego smakiem :)



4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie ;)

    Spokojnych i radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zdrowsze wersje wypieków. Piernik wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierniki! Na pewno wypróbuje przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń