niedziela, 4 grudnia 2016

Piernikowe babeczki śniadaniowe




Święta coraz bliżej więc pewnie większość z nas zastanawia się już co można na nie podać. 
Oprócz tradycyjnego piernika i pierniczków możemy przygotować babeczki.
Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, ale efekt końcowy jest pyszny. 
Są mocno miodowe z posmakiem piernika. Podajcie je na świątecznym stole, zaserwujcie do kawy lub wsadźcie do torby pakunkowej i podarujcie swoim najbliższym. Prezenty prosto z serca cieszą najbardziej. Pamiętajcie żeby chociaż teraz być jak najwięcej czasu z bliskimi.

Składniki na 11-12 babeczek:
1 szkl. płatków owsianych
2 średnie jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szkl. mleka (u mnie bez laktozy)
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Sypkie składniki mieszamy w dużej misce. 
Olej kokosowy roztapiamy w rondelku razem z miodem. 
Wlewamy do miski. Dodajemy również mleko i wbijamy dwa jajka. 
Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na 10 min. aby płatki wchłonęły wodę.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami.
Nakładamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy babeczki przez ok. 25min. 
Studzimy na kratce, ściągamy papilotki dopiero po całkowitym wystygnięciu.






4 komentarze:

  1. Internauci żyją już świętami... Wszędzie piernikowe szaleństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają znakomicie! ;) zapach świąt unosi się w powietrzu

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne świąteczne babeczki!

    OdpowiedzUsuń