poniedziałek, 2 stycznia 2017

Chrupiące ciasteczka owsiane | bez mąki (glutenu), masła, cukru, laktozy |






Pewnie większa część z Was za postanowienie noworoczne obrała sobie za cel aby żyć zdrowiej; część też pewnie chce kontynuować taki tryb życia. Co ja sobie postanowiłam? By w tym Wam pomóc i dostarczać jeszcze więcej pysznych i zdrowych pomysłów! Mam masę motywacji i mam nadzieję, że chociaż kilku osobom z Waszego grona jej dostarczę.
Szczęśliwego Nowego Roku!

Niżej podaję Wam przepis na zdrowe, mega chrupiące ciasteczka z zaledwie kilku składników.
Bez cukru, glutenu, tłuszczu i laktozy.

Składniki na 15 ciasteczek:
1 szkl. płatków owsianych
1/3 szkl. nasion chia
1/3 szkl. rodzynek
1/3 szkl. słonecznika
1/3 szkl. ziaren konopi
3 łyżki masła orzechowego
1 jajko

Przygotowanie:
Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni. Łączymy z resztą składników. Ugniatamy dłońmi. Bierzemy łyżkę masy do ręki, formujemy kulkę (gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy więcej masła orzechowego lub odrobinę wody) i spłaszczamy. Układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.



8 komentarzy:

  1. akuratnie mam ziaren konopi i masła orzechowego czym mogę je zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe - zwykłe masło
      Ziarna konopi- wiecej slonecznika :)

      Usuń
  2. Naprawdę są chrupiące? Muszę spróbować!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie wypieki :) Na moim blogu też pojawił się przepis na zdrową słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat szukałam jakiegoś przepisu na owsiane ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Płatki owsiane, chia, słonecznik, ziarna konopii, to samo zdrowie! Ciasteczka są pełne witamin i minerałów. Dodatkowo nie brakuje im błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Jestem zachwycona tym przepisem. Idealny dla mnie!

    OdpowiedzUsuń