wtorek, 10 stycznia 2017

Owsiane babeczki a'la szarlotka




Mini szarlotki na mini głoda. Smakują jak zwykła szarlotka, są lekko chrupiące i słodkie. 
To taka wersja przenośna ukochanego przez większość ciasta w zdrowszej wersji. 

Składniki na 6 dużych babeczek:
10 płaskich łyżek mąki owsianej
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy (można dodać więcej)
Garść orzechów włoskich
1/2 jabłka

Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kosteczkę. Orzechy rozgniatamy w dłoniach. Olej łączymy z jogurtem. Mieszamy z mąką owsianą, orzechami, pokrojonym jabłkiem oraz cynamonem. Przekładamy do formy na muffinki. Ozdabiamy całymi orzechami włoskimi i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. 




5 komentarzy:

  1. Aż się chłodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię muffiny z jabłkiem, ale nie używałam jeszcze mąki owsianej - chyba czas ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety przepis nie dla mnie, bo nie cierpie jabłek :D

    OdpowiedzUsuń