wtorek, 28 lutego 2017

Razowe bułki z konfiturą (cytrynowo-anyżową)




Bułki ze sklepu... to nie bułki. Kto skosztuje raz domowych - więcej nie spróbuje tych sklepowych. Bo domowe... to niebo.

Idealne bułki na drugie śniadanie. Słodkie, zdrowe i niezwykle sycące. 
Z dodatkiem konfitury cytrynowo-anyżowej od Cytrynowych Królowych to całkowicie nowa rzeczywistość. MNIAM! Są puszyste, słodziutkie i proste w przygotowaniu. No i ta kruszonka... miłość od pierwszego ugryzienia. 


Składniki: 
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki ciepłego mleka
400g mąki pszennej 
150g mąki razowej
60g oleju konopnego/lnianego
1 łyżeczka soli
250ml ciepłego mleka
100g jogurtu naturalnego
1 jajko
Konfitura cytrynowo-anyżowa

Kruszonka:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
20g masła 
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i 2 łyżki mleka. 
Wymieszać do rozpuszczenia cukru. W większej misce wymieszać mąkę pszenną i razową, a następnie dodać rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku, jajko, sól, resztę ciepłego mleka, olej i jogurt. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Gdy ciasto będzie za mokre - dodać mąkę, a gdy za suche - jogurt lub mleko. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem konopnym/lnianym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce np. koło kaloryfera na 1h-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 15 części. Uformować kulki, naciągnąć i nałożyć konfiturę. Bułki położyć  na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ścierką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do momentu ich wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę - powinna być sypka i schłodzona. Bułki posmarować jajkiem i obsypać kruszonką. Piekarnik nagrzać i piec bułki przez ok. 30 min. w 200 stopniach. 





4 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo. Często przygotowuję bułki razowe, ale jednak zawierają one praktycznie samą tę mąkę aniżeli pszenną jasną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, musiały smakować nieziemsko <3

    OdpowiedzUsuń