czwartek, 23 lutego 2017

Tarta LCHF ala pizza z salami | bezglutenowa, bez laktozy, fit, dietetyczna |




Jak wykorzystać mąkę kokosową? Właśnie tak! <3
Zdrowa, praktycznie bez węglowodanów, bez glutenu, laktozy i zbędnych kalorii.
Zdrowa wersja pizzy, smaczna tarta z klasycznymi "pizzowymi" dodatkami takimi jak mozzarella, oregano, bazylia, papryka czy też salami. Można nimi dowolnie manipulować, ale w takiej wersji jest to coś naprawdę pysznego. Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu, a zachwycająca. Dzięki mące kokosowej syci na bardzo długo i ma delikatny, kokosowy posmak.

Składniki:
Ciasto:
100g mąki kokosowej 
30g mąki ryżowej
2 jajka
80 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżeczki bazylii

Farsz:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Chilli
Papryka słodka
Sól himalajska
Bazylia
Czosnek granulowany
Oregano
1 kulka sera mozzarella
1/2 papryki
Garść oliwek
Salami
1 garść kukurydzy
1/2 cebuli


Przygotowanie:
Ciasto ugniatamy (możemy wymieszać w maszynie) wykładamy silikonową formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 20min. Następnie pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.
Cebulę kroimy w "piórka", dusimy z solą i odkładamy na bok. W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z przyprawami oraz 3 łyżkami wody. Paprykę kroimy w paseczki, ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach, oliwki kroimy na pół.
Tartę po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy świeże warzywa, podduszoną cebulę, posypujemy serem i układamy salami. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 min do momentu rozpuszczenia sera.







3 komentarze:

  1. Ostatnio eksperymentuję z pizzą bezglutenową więc Twój przepis bardzo mi się przyda. Jakiś czas temu robiłam tylko z mąki gryczanej i wyszła całkiem niezła. Mężowi smakowała a to najlepszy wyznacznik smaku ;)

    OdpowiedzUsuń