środa, 15 lutego 2017

Zdrowy mus czekoladowy z sosem truskawkowo-limonkowym | FIT deser, bez glutenu, bez laktozy |




Spóźniony przepis na walentynkowy deser.. Zróbcie drugiej połówce nawet bez specjalnej okazji.
Kochać się trzeba cały rok :)

Intensywny mus czekoladowy, truskawki i orzeźwiająca limonka.
Dodatkowo bez glutenu, laktozy, cukru i zbędnych kalorii.


Składniki na 3 pucharki:
Mus czekoladowy:
1 mała puszka mleczka kokosowego (165ml)
125g czekolady gorzkiej (min. 70%)
2 jajka (średnie lub duże) i szczypta soli
1 łyżka stewii w proszku lub 1 łyżka cukru pudru

Sos truskawkowo-limonkowy:
200g świeżych truskawek lub 300g mrożonych
1/2 limonki
1/2 łyżeczki liści limonki
1 łyżeczka stewii w proszku lub 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:
Mus czekoladowy: Czekoladę dzielimy na kosteczki. Mleczko kokosowe podgrzewamy, a następnie przelewamy do miseczki z czekoladą. Mieszamy do momentu aż powstanie nam mus. Odkładamy do przestudzenia. Białka ubijamy z odrobiną soli. Gdy czekolada będzie ostudzona łączymy ją żółtkami i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Nakładamy mus do pucharków i wkładamy do lodówki.

Sos truskawkowo-limonkowy: truskawki gotujemy razem z liśćmi limonki i sokiem z limonki do momentu, aż truskawki będą "rozlezione". Przekładamy do miseczki i studzimy. 

Ostudzony sos przekładamy na mus czekoladowy. Podajemy deser udekorowany liśćmi limonki.





Smaczne a nie tuczy

2 komentarze: