czwartek, 23 marca 2017

Babka ziemniaczana






Klasyka polskiej kuchni i typowego polskiego obiadu - ziemniaki. 
Babka ziemniaczana z mięsem w postaci boczku lub chudej szynki. 
Bez dodatku masła, oleju, śmietany i innych zbędnych dodatków... za to z aromatycznymi przyprawami.

Ziemniaki uważane są za bardzo kaloryczne... co jest nieprawdą!
W 100g ziemniaków gotowanych w wodzie jest zaledwie 75kcal. Dodatkowo są pełne witamin - witaminy C, K, B1, B2, B6 i PP.
Wspomagają trawienie, pomagają walkę ze złym cholesterolem i nadciśnieniem.
Są bogate w potas i fosfor i zawierają również w mniejszych ilościach żelazo, wapń, jod, magnez i inne związki mineralne.

Babka ziemniaczana z  przyprawami o dobrym składzie jest sposobem na odmianę "zwykłego ziemniaka". Każdy sposób jest dobry, a ten - jest znakomity!



Składniki na keksówkę:
1 kg surowych ziemniaków
3 ugotowane ziemniaki
2 jajka
1/2 szkl. kaszy mannej 
100g boczku/chudej szynki
Sól himalajska
Pieprz ziołowy Galeo
Czosnek granulowany Galeo 
Papryka słodka Galeo 
Tymianek Galeo 
Mąka do obsypania
Olej kokosowy/Masło klarowane
Opcjonalnie: jogurt, cebula

Przygotowanie:
Boczek/chudą szynkę kroimy i podsmażamy na suchej patelni. 
Do dużej miski trzemy surowe ziemniaki na tarku, dodajemy zgniecione ugotowane ziemniaki, boczek, kaszę manną, jajka i przyprawy. Formę smarujemy olejem kokosowym/masłem klarowanym i obsypujemy dowolną mąką (np. razową). Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 1,5h (opcja - najlepiej termoobieg lub góra-dół). Sprawdzamy patyczkiem czy babka jest gotowa. Można podać z jogurtem lub podsmażoną na odrobinie oleju kokosowego cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę. 




3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Przyznam się, że nigdy nie jadłam babki ziemniaczanej ale wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń