sobota, 18 marca 2017

Zupa pieczarkowa z sezamem



Pomysł na szybki, zdrowy obiad - zupa pieczarkowa z sezamem i groszkiem ptysiowym :)

Składniki:
250g pieczarek
1 l bulionu warzywnego
100g serka śmietankowego
4 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sezamu
Sól himalajska
Pieprz czarny 
Czosnek granulowany
Papryka chilli 
Groszek ptysiowy/grzanki

Przygotowanie:
Gotujemy bulion na małym ogniu. Na patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki z solą himalajską i olejem sezamowym. Podsmażone pieczarki miksujemy na gładki krem razem z sezamem, pieprzem, chilli i odrobiną czosnku granulowanego. Przekładamy do bulionu i gotujemy. W miseczce mieszamy serek śmietankowy z gorącym bulionem. Przelewamy do zupy. 
Jeżeli serek nam się zważy - zupę przelewamy przez sito. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.



2 komentarze:

  1. A ja wczoraj jadłam sos pieczarkowy z makaronem. Na drugi raz spróbuję taką zupkę. Tylko nie przepadam za grzankami

    OdpowiedzUsuń