czwartek, 20 kwietnia 2017

Pieczona papryka z serem feta w oliwie z oliwek




Nadziewana papryka świetnie sprawdzi się na zimno jako przekąska na imprezę lub jako ciepły dodatek do dania głównego. Przepis śródziemnomorski, z aromatycznymi przyprawami i samymi zdrowymi składnikami, które każdy powinien włączyć do swojego codziennego jadłospisu. 
Od kilku lat staram się dbać o swoje (i moich bliskich) nawyki żywieniowe.
Monotonne jedzenie nie pomaga nam w walce o zdrowie i świetne samopoczucie więc powinniśmy nasze żywienie jak najbardziej urozmaicać. Warzywa, zdrowe oleje, masa przypraw i ziół powinny zagościć u każdego. Zdrowe nie znaczy niedobre :)

Składniki:
2 czerwone papryki
1/3 kostki sera feta półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Paprykę kroimy na pół, odcinamy ogonek i wyciągamy biały środek z pestkami. Ponownie kromy na pół i podobnie obrabiamy drugą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25-35 min.W miseczce mieszamy jogurt z serem feta i doprawiamy pieprzem, bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym. Faszerujemy paprykę i polewamy obficie oliwą z oliwek. 



3 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie :) Aż sie głodna zrobiłam :)
    Obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to narobiłaś mi ochoty. Jutro idę do sklepu po składniki.

    OdpowiedzUsuń