środa, 12 kwietnia 2017

Zimny deser - Muffiny "Wiosenna łąka"





Lody dla...ups. Muffinki dla ochłody!
Pyszny, wiosenny, kolorowy i myślę, że całkiem zachęcająco wyglądający deser nawet dla tych na diecie. Niskokaloryczny i prosty w wykonaniu. 
Wiosną potrzebujemy większej ilości witamin i minerałów by pokonać wiosenne przesilenie i poradzić sobie z pieleniem ogródka czy też wiosennymi porządkami. Słodycze i lody nie muszą być bardzo kaloryczne, a poniżej przedstawiam Wam na to dowód!
Bez laktozy, bez glutenu, bez cukru.

Składniki:
1 banan
200g jogurtu bez laktozy 
2 łyżki wiórek kokosowych
2 garście truskawek lub malin
4 bryłki mrożonego szpinaku lub dwie garście świeżego
1 łyżeczka miodu 
Jadalne kwiaty: stokrotki, chabry, nagietek, bratki, róża itp.

Przygotowanie:
Jogurt blendujemy z bananem. Masę dzielimy na 3 części i przekładamy do 3 miseczek.
Zawartość jednej miseczki miksujemy z wiórkami kokosowymi i przekładamy do silikonowych foremek na babeczki. Następnie miksujemy zawartość drugiej z truskawkami, nakładamy na pierwszą warstwę. Na sam koniec miksujemy trzecią masę ze szpinakiem i miodem, możemy dodać odrobinę wody. Przekładamy jako ostatnią warstwę. W muffinki wbijamy kwiatki lub posypujemy płatkami kwiatów i chłodzimy w zamrażalniku przez ok. 1 h. Wyciągamy na 10 min. przed podaniem. 


Więcej pomysłów na zdrowe lodowe desery znajdziecie nie tylko u mnie ale również: 







LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę wprost rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ one śliczne! Naprawdę wyglądają jak łąka :)

    OdpowiedzUsuń