niedziela, 14 maja 2017

Rustykalna tarta pełnoziarnista z rabarbarem | bez cukru, bez laktozy |




Niedzielna tarta z rabarbarem. Robi się ją dosłownie kilka minut (poza czekaniem na ciasto, które odpoczywa w lodówce oraz pieczeniem). Jest bardzo chrupiąca, słodka, delikatnie kwaśna. Nie jest ona duża, ale warta zachodu! Zawsze możemy podwoić porcję i zrobić ją większą. Jest to idealna alternatywa dla osób, które nie posiadają formy na tartę. Zaskakuje wyglądem i smakiem.

Składniki:
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
100g masła (u mnie osełkowe)
6 łyżek wody
3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego/ksylitolu
Szczypta soli
+
3 łodygi rabarbaru 
2 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego/ksylitolu
 3 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:
Masło kroimy na drobniejsze kawałki, siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, formujemy kule i odstawiamy do lodówki na ok. 40min.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem/ksylitolem i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok.
Po upływie czasu ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką) na okrągły placek (powinien mieć ok. 30 cm średnicy) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Układamy rabarbar (nie dajemy bez soku), zawijamy rogi i pieczemy tartę ok. 60min (aż do zarumienienia). Posypujemy cukrem pudrem (u mnie z ksylitolu).





1 komentarz: