niedziela, 25 czerwca 2017

Meksykańskie wege burgery




Dla tych co ograniczają lub nie jedzą wcale mięsa lub po prostu szukających nowości. 
Pyszne warzywne burgery idealne na obiad lub kolację. 
W pełnoziarnistej bułeczce, z lekkim sosem i pysznym kotlecikiem.
Lekkie, dietetyczne i smaczne! Odpowiedni dobór składników to podstawa.
Świeże warzywa, odpowiednio wyselekcjonowane, zdrowa buła.... ah! 
Można jeść bez końca! 

Kochani! Wiecie, że: 
Warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt? 

Wiemy co jemy! :)

Składniki na 3-4 burgery:
3/4 bułki pełnoziarniste
Puszka (425ml) mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle
1 łyżka otrębów (dowolnych)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki sosu sojowego
Szczypta ostrej papryki
Olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Bułka tarta pełnoziarnista do obtoczenia
Sól 

Sos:
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
2 łyżki jogurtu

+ warzywa (ogórek, pomidor, cebula)

Przygotowanie:
Mieszankę meksykańską (odrobinę można zostawić do dekoracji) zblendować z przyprawami, otrębami i siemieniem lnianym. 
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju aż do zarumienienia.
Składniki na sos wymieszać. Warzywa umyć/obrać i pokroić. Bułki lekko podpiec na patelni. 
Nałożyć kotlety, wysmarować sosem i dodać warzywa. 






Bonduelle - od 25 lat z Wami

2 komentarze: