środa, 7 czerwca 2017

Tajskie burgery kokosowe



Jest tu ktoś kto ma ochotę na odrobinę Tajlandii w domu?
Zapraszam na burgery drobiowo-kokosowe! Zachwycające i niecodzienne połączenie smaków zamknięte w niby zwykłym burgerze. Smak kokosa jest lekko wyczuwalny, dodaje egzotyczny posmak.

Składniki na 2 burgery:
1 duży filet z kurczaka lub dwa małe
2 bułki pełnoziarniste
1 łyżka curry
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżka mąki kokosowej
1/2 małej puszki mleczka kokosowego
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
Olej kokosowy do smażenia
Sałata, ogórek konserwowy, cebula

Przygotowanie:
Kurczaka mielimy. Ugniatamy z curry, sosem sojowym, mąką kokosową i łyżką mleczka kokosowego. Formujemy dwa kotlety i smażymy na oleju kokosowym. 
Resztę mleczka kokosowego łączymy w miseczce z musztardą i ketchupem.
Bułki kroimy na pół, spód smarujemy sosem na bazie mleczka kokosowego. 
Układamy sałatę, cebulę i ogórka konserwowego. Nakładamy kotlety, smarujemy ponownie sosem i przykrywamy bułką. 





1 komentarz: