poniedziałek, 24 lipca 2017

Ciasto biszkoptowe z czekoladą i owocami | bez cukru, bez glutenu, bez laktozy |




Szybkie i proste ciasto dla miłośnika czekolady! 
Kakaowy biszkopt, polewa czekoladowa, czekoladowe dropsy i świeże owoce.
Mimo, że troszkę ciężkie jest to idealne ciasto na lato!

Składniki na małą blaszkę:
4 jajka 
1 szkl. mąki kukurydzianej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka kakao naturalnego 
4 łyżki ksylitolu 

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i ksylitol, miksujemy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przelewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25min. 

Polewa: 
50g gorzkiej czekolady (bez cukru, min. 70% kakao)
1 łyżeczka oleju kokosowego 
1 łyżka miodu/syropu z agawy 

Rozpuszczamy w rondelku i polewamy ostudzone ciasto. Dekorujemy dowolnymi owocami i czekoladkami lub ciasteczkami domowej roboty. 





Powiedz NIE dla cukru!

5 komentarzy:

  1. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej :)
    Przepis super, na pewno ktoś się skusi na ten słodycz! Zapraszam do zamieszczenia kolejnych przepisów :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda świetnie :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje a smakuje na pewno o wiele lepiej niż wygląda :)

    OdpowiedzUsuń