niedziela, 16 lipca 2017

Czekoladowy krem jaglany z malinami | deser bezglutenowy i bez cukru |




Do czego najlepiej pasuje czekolada? Do wszystkiego! A szczególnie owoców, które przełamują jej intensywny smak i nadają świeżości. Skończył się sezon na truskawki... pora na maliny! Lato w tym roku nie dostarczyło nam za dużej ilości owoców i warzyw, ale korzystajmy z tego co jednak jest.
Na tę niedzielę chciałabym Wam przedstawić pyszny, mocno czekoladowy deser z delikatnym musem malinowym. Na pewno podbije serce niejednego z Was!


Składniki na 2-3 porcje: 
5 łyżek kaszy jaglanej 
50g gorzkiej czekolady 
2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy 2 razy w zimnej wodzie. Gotujemy z czekoladą i ksylitolem do momentu aż zgęstnieje (można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej). Studzimy i miksujemy na gładki krem. 

Krem malinowy: 
2 garście malin 
2 łyżki mascarpone 
2 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Miksujemy. Przekładamy masy do szklanek i dekorujemy świeżymi malinami.




6 komentarzy:

  1. Maliny z czekoladą to niezawodne połączenie! Pysznie wyglądający deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, temu nie można się oprzeć... Te kolory kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm! Jaglane desery najlepsze :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! :-)

    zapachapetytu.blog.pl

    OdpowiedzUsuń