środa, 12 lipca 2017

Dietetyczne ciasto biszkoptowe z jogurtową pianką i malinami | bezglutenowe, bez cukru |



Pyszne, delikatne, lekkie jak chmurka ciasto. 
Bezglutenowy biszkopt, jogurtowa pianka i maliny...a to wszystko bez grama cukru!
Jeżeli planujecie zaprosić gości - nada się idealnie! Zachwyca wyglądem - jest proste, a śliczne.
Do porannej kawki, na letni piknik czy na drugie śniadanie. 

Składniki na średnią tortownice: 
4 jajka 
1 szkl. mąki kukurydzianej 
3 łyżki ksylitolu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Całe ciasto ma 1404 kcal a w tym:
Białko: 81,8g
Tłuszcze: 31,9g
Węglowodany:255,8g

Dzieląc ciasto na 8 porcji jedna porcja ma 175 kcal

Dzieląc ciasto na 10 porcji jedna porcja ma 140 kcal

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą himalajską. Dodajemy stopniowo cukier lub ksylitol oraz żółtka. Odkładamy mikser na bok. Do miski przesiewamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy masę do silikonowej formy lub metalowej wysmarowanej olejem i obsypanej mąką i pieczemy ok. 25 min lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy. 

Jogurtowa pianka: 
4 białka 
1/2 szkl. ksylitolu 
200g jogurtu greckiego 
3 łyżki żelatyny 

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo ksylitol - białka powinny stać się błyszczące. W rondelku rozpuszczamy żelatynę z 4-5 łyżkami wody. Stopniowo dodajemy po łyżce jogurtu i mieszamy. Dodajemy masę do białek i miksujemy do połączenia składników. Dekorujemy malinami. Chłodzimy przez ok. 3h w lodówce










3 komentarze:

  1. Wyszło przepyszne! Dodałam jeszcze jegody

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy mozna zamienic mąke kukurydzianą na orkiszową pelnoziarnistą, ryżową lub kokosową? Jezeli tak to w jakiej ilosci jej uzyc? Pozdrwwiam

    OdpowiedzUsuń