czwartek, 20 lipca 2017

Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami




Zapach świeżego pieczywa poplątany z zapachem świeżej kawy unosił się w całym domu od rana...
Oznaczało to jedno. Znakomite śniadanie...
Pyszne drożdżówki to smak dzieciństwa, wspomnienia babci ugniatającej ciasto i pięknego zapachu unoszącego w domu. Takie wspomnienia wywołały u mnie te drożdżówki.
Pełnoziarniste, z wiśniami i prawie bez cukru.
Zdrowe, smaczne i niezwykle sycące.

Składniki na 12 drożdżówek:
20g drożdży
1 łyżka cukru
250 ml mleka
80g masła
250g mąki pszennej
250g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
2 żółtka + białko do smarowania
4 łyżki ksylitolu
ok. 400g czereśni

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Drożdże kruszymy i mieszamy w misce z łyżką cukru i ok. 5 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 min i przykrywamy ściereczką.
Jajko miksujemy z żółtkami, dodajemy ksylitol.
Wlewamy masło, i mleko i rozczyn. Wsypujemy mąki i ugniatamy przez ok. 10 min.
Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce.
Czereśnie pozbawiamy pestek.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto gdy podwoi swoją objętość dzielimy na 10-14 części, a z każdej robimy wałek i zawijamy w pętelkę. Przekładamy na blaszki i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
Robimy dziurę w środku drożdżówek i nakładamy czereśnie. Boki smarujemy białkiem.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy każdą blaszkę po 15 min.





W wiśniowym sadzie

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, chociaż nie jest to najprostszy przepis pod kątem czasu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Oj zjadłabym :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówki wyszły wyśmienite. Zamiast masła dodałam odpowiadającą porcję oleju kokosowego, który nadał wypiekom pięknego aromatu połączonego z pachnącymi czereśniami. Są to pierwsze słodkie bułeczki, które mi tak doskonale wyszły :)

    OdpowiedzUsuń