poniedziałek, 3 lipca 2017

Tarta gryczana z kremem jaglanym i owocami | bezglutenowa |






Kolorowe  i magiczne lato się szykuje! Dopiero co wróciłam z tripu Sanok - Berlin - Międzyzdroje - Wrocław - Sanok i chcę WIĘCEJ! Ah podróże uzależniają. Wiecie na co jeszcze trzeba uważać? 
Na owoce! One to są silnym narkotykiem! Legalnym i zdrowym!
Dlatego mam dla Was pyszny przepis na tartę bezglutenową GRYCZANĄ z masą JAGLANĄ i owocaaaaami! 

Składniki na dużą tartę:
200g mąki gryczanej
100g margaryny Optima Omega 3
5 łyżek syropu z agawy
2 jajka

Krem:
1 szkl. kaszy jaglanej
3 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu
1 łyżka syropu waniliowego

+ owoce leśne

Przygotowanie: 
Mąkę zagniatamy z syropem, jajkiem i margaryną. 
Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1h.
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie dopóki woda nie będzie czysta.
Gotujemy aż do rozgotowania z cukrem i syropem waniliowym. 
Dobrze studzimy i miksujemy na gładki krem.
Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy i przekładamy na formę silikonową. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, a po wyciągnięciu z piekarnika dokładnie studzimy.
Przekładamy krem jaglany i dekorujemy umytymi wcześniej owocami. 





Optymalny wybór na piknik

3 komentarze:

  1. Iście letnia wersja tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje! :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń