wtorek, 14 listopada 2017

Curry z ciecierzycy | wegański obiad |





Pyszna, wegańska propozycja na obiad! 
Zdrowe curry z ciecierzycy z ryżem... Dużo przypraw, masa aromatu i pełny żołądek.
Uwielbiam takie dania... są sycące i bardzo zdrowe. Idealne dla każdego. Dodatkowo wnosi do naszego menu troszkę azjatyckich smaków.


Składniki na 2 porcje:
300 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki przyprawy curry
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka kurkumy
1 szkl. pokrojonych pomidorów z puszki lub posiekanych pomidorów
1 łyżeczka startego imbiru
100 g mleczka kokosowego lub śmietany
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Starty imbir i czosnek podsmażamy na oleju w garnku. 
Dodajemy cynamon, kurkumę, przyprawę curry, paprykę ostrą i paprykę słodką. 
Dodajemy posiekane pomidory i podsmażamy razem z przyprawami. 
Dodajemy ciecierzycę i gotujemy ok. 30 min.
Dodajemy mleczko kokosowe lub śmietanę.
Podajemy z ryżem obtoczonym w przyprawie curry.




2 komentarze: