Zdrowe brownie z masłem orzechowym i precelkami | bezglutenowe, bez cukru i laktozy |



Legalne brownie? No prawie :) Zawsze można pominąć precelki, ale w sumie po co? Dodają chrupkości, a kilka "złych" kalorii nam nie zaszkodzi od czasu do czasu.
Mocno czekoladowe, za to bez glutenu, laktozy i cukru (w wersji bezglutenowej pominąć precelki lub zamienić na np. orzechy). 

Składniki:
150 g czekolady gorzkiej min. 70%
130 g oleju kokosowego
130 g mieszanki mąk bezglutenowych/ryżowej/kukurydzianej/ziemniaczanej
1 jajko
Szczypta soli
2/3 szkl. ksylitolu/cukru kokosowego
2 duże łyżki masła orzechowego
Precle lub orzechy 

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym. Jajko miksujemy z cukrem/ksylitolem.
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy. 
Wsypujemy mąki i sól. Miksujemy. 
Blaszkę kwadratową lub prostokątną (małą) smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę czekoladową. Rozsmarowujemy masło orzechowe i dekorujemy preclami lub orzechami. Pieczemy ok. 30 min. w 160 stopniach. 




3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować! Ale może zastąpię ksylitol erytrolem, ciekawe, jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i jeszcze te precelki... mmm obłędnie pyszne

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna wisienka , Blogger