Pełnoziarniste ciasto piernikowe z bakaliami





Niebo, poezja, raj na ziemi.. Sama nie wiem jak opisać to ciasto.
Jest po prostu PYSZNE! Idealne na grudniowe dni. Mocno piernikowe, z bakaliami i powidłami śliwkowymi. Dodatkowo jest bardzo zdrowe! Czego chcieć więcej? 

Dodatkowo jeżeli nie wiesz jak dobrze i sprawnie pokroić podsyłam Ci jedną świetną radę! 
(link)

Składniki: 
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej

2 jajka

100g masła lub oleju kokosowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia
Garść orzechów (u mnie pecan)
4 łyżki żurawiny 
1 filiżanka cukru lub ksylitolu 
1/2 szkl. mleka bez laktozy lub roślinnego 
2 łyżeczki przyprawy do piernika 

Przygotowanie: 
Masło/olej kokosowy ucieramy z cukrem lub ksylitolem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek, żurawinę, przyprawę do piernika, pokruszone orzechy i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąka przekładamy masę. Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto smarujemy lub przekładamy powidłami śliwkowymi.






Ciasto jak z obrazka

4 komentarze:

  1. Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/260-pierniki-i-pierniczki

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna wisienka , Blogger