Śledzie curry



Śledzie to dla mnie najsmaczniejsza ryba zaraz po łososiu. 
Można je przygotować na wiele sposobów. 
Moja ulubiona wersja to śledzie w musztardzie, lecz w tym roku ich nie będzie...za to będą śledzie curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne. 

Składniki
1 słoik śledzi w occie
1/3 szkl. oleju lnianego SemCo
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka cukru 
Szczypiorek

Przygotowanie:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. 
Kroimy drobno szczypiorek i cebulę ze słoika po śledziach. 
Do 1/3 szkl. oleju lnianego dodajemy curry, kumin, cukier i wszystko mieszamy. 
Zalewamy śledzie i wsypujemy szczypiorek. Zostawiamy w misce pod przykryciem lub w słoiku na 24 h. 





3 komentarze:

  1. Śledzie curry muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. O śledzie! Tak mało przepisów jest na blogach z ich wykorzystaniem. Olej lniany + curry jako dodatek to musi fajnie smakować :) Polecasz śledzie jakiejś konkretnej firmy ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna wisienka , Blogger