środa, 3 stycznia 2018

Prosta szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym cieście






Pyszna, pełnoziarnista szarlotka na kruchym cieście. Bez dodatku cukru! 
Jest chrupiąca, mocno cynamonowa i bardzo zdrowa!
Najlepiej smakuje na ciepło! 


Składniki:
Ciasto:

3 szkl. mąki pelnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
50g ksylitolu 
Szczypta soli 
200g masła 

Nadzienie:
1kg obranych jabłek (szara reneta)
1 łyżka cynamonu
3 łyżki ksylitolu 

Przygotowanie:
Wysypać wszystkie składniki na ciasto na stolnicę. Masło pokroić w kosteczkę i rozcierać z mąką i reszta składników. Dodawać stopniowo zimna wodę i ugniatać przez chwilę. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1h.
Jabłka pokroić w talarki.
Po upływie godziny jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nałożyć jabłka, posypać cynamonem i ksylitolem. Następnie rozwałkować druga część ciasta i przełożyć na wierzch lub powycinać gwiazdki/serduszka i ułożyć na wierzchu. 
Piec ok. 50 min w 170/180 stopniach. 


NIESPODZIANKA! Odsyłam Was do filmiku gdzie dowiecie się jak nietypowo pokroić ciasto (link)

#beko #ciastojakzobrazka




Ciasto jak z obrazka

1 komentarz: